2015 - Sct Georgs Gildet i Faaborg

Go to content

Main menu:

2015

Om gildet > Dagbog
Det var et usædvanligt Julemøde
På mødet med gildeledelsen og gruppelederne blev den 12. oktober nedsat et jubilæumsudvalg, der fik til opgave at arrangere en jubilæumsfest først i januar måned 2016 sammen med Nytårsgildehallen, men ude i byen, fx i Svanninge Sognegaard. Der var brug for delvis finansiering fra ”Skotøjsæsken”, hvis midler traditionelt bliver benyttet fx til jubilæer – altså på os selv. Bevilling fra kassen skulle efter vedtægterne vedtages på et gildeting eller i forbindelse med et almindeligt gildemøde. Derfor startede aftenen med beslutning om anvendelse af midler fra ”Skotøjsæsken”.

Udvalget havde foreslået en bevilling på 4 – 5.000 kr. Jørn Stensdal blev dirigent med Vibeke Bargsteen og Hartvig Fritzen som stemmetællere. Jørn Stensdal foreslog, at hele opsparingen på ca. 11000 kr. blev anvendt til festen. Da dette forslaget var det mest vidtgående, blev der stemt om dette forslag først. Optællingen viste 29, der stemte ja, 4 stemte nej og 3, der hverken stemte for eller imod. Ændrin gsforslaget var vedtaget og udvalgets oprindelige forslag bortfaldt.

Så var det tid til det egentlige julemøde her i Tømmergården! Det var nemlig her, at aftenens møde blev holdt.

Gruppe 1 havde dækket op med røde duge og servietter, der viste, at nu var det snart jul.

Der var lagt smukke buketter med røde kugler og bånd på bordene, og alle havde selv medbragt service, da Tømmergårdens opvaskemaskine ikke var stor nok til at fjerne sporene efter julefrokosten.
Hvor så det lækkert ud! Der var honningglaceret  kylling, der var skinke og flutes, og der var den skønneste salat med dejlig fetaost. Og efterfølgende var der selvfølgelig kaffe og skønne hjemmebagte småkager af den slags, man kun får her ved juletid, nemlig klejner og finskbrød. Uhm, hvor det smagte!

Kirsten F. og Jytte sørgede for, at vi fik sunget nogle julesange fra det omdelte sangblad, og der var god gang i sangstemmerne til trods for, at vi manglede vores trofaste forsanger Stoffer.

Spisningen blev afbrudt af Vibeke, der skulle have solgt de sidste Good Turnmærker, og det var intet problem. Birgitte gjorde reklame for Frimærkerne, der venter på at blive klippet. Jeg håber, det lykkedes!

Hvad skulle man dog med de mange festlige pakker, der nu blev lagt op på bordet? Jo, selvfølgelig skulle der rafles om dem. Det blev en meget morsom leg, hvor et par enkelte til sidst sad tilbage med en pæn lille stabel pakker, og andre bare kunne more sig over legen.

Solskinskassen blev sendt rundt, og det var dejligt, at så mange medlemmer kom en skilling i kassen. Dens indhold bliver jo brugt til at sende en blomsterhilsen til personer, der har fortjent en hilsen fra Sct. Georgs Gildet i en svær stund. Endelig blev vores bog sendt rundt, og alle de fremmødte kunne skrive deres navn på denne sidste side i det gamle år.

Vi kunne slutte af med at synge den sidste sang på sangbladet og ønske hinanden EN RIGTIG GLÆDELIG JUL og sige Tømmergården mange tak for husly!
Kirsten
                  
Julemarked

4. og 5. december 2015

 
09. november 2015

En fantastisk og aktiv spejderlejr
En forventningsfuld skare af ”gamle” spejdere - nu Sct. Georgsgildebrødre havde taget plads i FFV’s dejlige lokale i Grønnegade. De ventede spændte på, hvad Ole og Emilie kunne berette, og man må sige, at det blev en oplevelse af de store, som vi blev taget med på.

 
Ole startede med at præsentere sig selv og Emilie, der begge sagde tusind tak for det bidrag til turen, som Sct. Georgs Gildet havde givet.

 
Turen gik denne sommer til det pragtfulde terræn i Spindl, der ligger i Krkonosebjergene i det nordlige Tjekkiet. Et område, der bød på et væld af udfordringer og muligheder. Udlandsture er noget ganske særligt, og det er vigtigt at komme så langt hjemmefra, at ingen lige kan ringe til mor og få gode råd.

 
Flokken bestod af 40 spejdere, 2 ledere og 10 rovere, der ikke var ledere, men rigtig gode til at give en hånd med.  De boede på en lille campingplads i telte, som de kunne lide.  Hyggeligt, var det, og nogle forældres spørgsmål til ,om der var en leder, der ville følge spejderne på toilettet om natten, blev slået til ro med, at det var der vel en i teltet der ville gøre. Lederne skulle have deres gode nattesøvn!! Det med at bade i floderne, blev også fulgt til dørs, for selvfølgelig kunne de det også!

 
Vejret skiftede tit fra sol til regn, men det var noget spejderne måtte vænne sig til, og det forhindrede ingen i at nyde den gode atmosfære, hvor der blev lavet  gode danske retter som boller i karry, frikadeller, kødsovs med spaghetti osv. Her var der rigtig tid til hygge og snak.

 
At tage på mountainbike var noget for alle. Der var mulighed for forskellige sværhedsgrader, og også de lidt ældre rovere så ud til st nyde dagen. Der var optaget video, så vi følte næsten, at vi sad med på en bagagebærer. Det gik ad bugtede og bumpede stier i bedste Tour de Francestil! Det gav et enkelt blåt øje og et par punkteringer, men turen var sikret med en guide forrest og en bagerst, så der var god styr på tropperne.

 
Temperaturerne svingede fra 2-3 grader om nætterne til ca. 30 grader i dagtemperaturer, så der var stor forskel.

 
”Bare læn jer helt tilbage”! ”Ja, der er langt ned”, ”Rebet skal nok holde”! Sådan lød nogle af de gode råd, spejderne fik, da de skulle rappelle ned ad den meget høje dæmning og klatre op af en bjergside. Jeg kan kun sige, at alle i salen var fulde af beundring for de ”små” mennesker, der kastede sig ud i disse discipliner. Godt gået! Klatreturen op gav godt nok nogle knubs på knæene, men de gjorde det!!

 
En vandredag skulle de også på, selv om vi kunne tro, at nu var krudtet brugt op. Telt og tasker blev pakket, og her blev det en voldsom oplevelse , hvor natten gik med at stå og holde teltstængerne, men hvor morgenens vejr bare var strålende. Roverne havde ingen mobiltelefoner, og det blev voldsomt regnvejr igen. At finde et firben var en oplevelse, der skulle deles med de andre, så det lille dyr levede en dags tid under spejderhatten hos sin finder, inden det kunne vises frem.

 
At komme ud på en sejltur er skønt, men at komme ud på en sådan sejltur, som spejderne var på, kunne nok give myrekryb. Store bølger i en ”flod” der snoede sig ud og ind. Det var om at holde sig fast og bruge pagajen, når der var en hurdle, der skulle klares. Dog må man sige, at også denne del af lejren klarede de flot. Det var river-rafting, når det er bedst! – Og så var der også tid til badning, for dem der havde lyst til det.

 
”Sommerbobslædekørsel” var en oplevelse af de helt store, og med et kamera sat på køreren fik vi andre lov at køre turen med. Det var noget af en oplevelse at ”være med” og noget af en oplevelse at høre lydene fra køreren. Tak for turen, siger vi. Det var forrygende!

 
Sidste dag tog spejderne på tur til Prag. Alt var pakket sammen. Her fik de en oplevelse med wildwater og bueskydning. Ja, og så besøgte de også en restaurant med dejlig mad lavet af en kok, inden turen gik hjemad mod Danmark i langtursbus med vippesæder!

 
Sct. Georgs Gildet i Faaborg siger tusind tak til Emilie og Ole for den gode oplevelse, vi blev taget med på. Også tak for billederne af nogle modige spejdere, der gik til alle oplevelserne med et stort gå på mod.
 
Kirsten R

Under Fellowship Eftergildehallen foreslog Marie, at vi  samlede penge ind i vores Solskins kasse til knæk cancer.

 I kassen og overskuddet fra arrangementet var der 1.100,00 kr. Dette beløb rundede Faaborggildet op til 1.500,00 kr., og Ringegildet lagde 500,00 kr. oveni, så under ”Vild med Dans knækker cancer” indtelefonerede Vibeke 2.000,00 Kr. Fra de 2 Gilder.
 
Fellowship Day
20. oktober 2015

Sct. Georgs Gildet i Sejlklubben
Det lyder som en vits, men det var ganske vist. Grunden var nemlig, at de stadig bygger om i ”Det gamle Bibliotek” og vi derfor måtte ud at finde gode venner, der ville huse os. Det blev Faaborg Sejlklub, der lagde hus til, og det siger vi mange tak for. Det fungerede helt perfekt.
 
Aftenen, der markerer den dag, hvor den internationale gildebevægelse blev stiftet i  Luzern i Schweiz i 1953, den såkaldte Fellowship Day, skulle holdes sammen med Ringe Gildet. Folk myldrede til, og vi fik en dejlig velkomstdrik, mens snakken gik livligt.
 
Inger Birkemose markerede med et par slag i gulvet, at gildehallen begyndte nu, og alle fandt sig en stol. Gildemester Jytte Madsen bød velkommen til Fellowship Day og bad faneherolden Sven Bredmose rulle fanen ud. Det skete til Hans Erik Harboes  ”Dejlige Dannebrog”. 

Herefter gav Jytte ordet til gildemesteren fra Ringe, Hanne Anderson, der i anledning af Carl Nielsen året fortalte om hans liv i Nr. Lyndelse. Se gildemestertalen her. Det var meningen, at vi skulle have hørt dejlig musik af samme Carl Nielsen, men teknikken svigtede…så! Derefter sang vi ”Nu falmer skoven trindt om land” og Jytte fortsatte med at fortælle i sin tale om Anne Marie Carl Nielsen. Talen finder du her.
Selvfølgelig skulle Fellowshipbudskabet oplæses. Internatonalt udvalg i Danmark havde i år lavet eget budskab, som Margit Hvidbjerg Knudsen læste op med egne bemærkninger efter mange år som gildebroder. Se budskabet her.
 
Jytte Madsen kunne nu oplæse og vise os alle en hjertelig lykønskning i anledning af vort 75års jubilæum. Denne hilsen var sendt fra Helmut Werth, landsgildemester. Han beundrede den energi, opfindsomhed og aktivitet, som Faaborg Gildet har udvist gennem alle årene, og han takkede, fordi vi har været med til at holde gildefanen højt i de 75 år. Med hilsenen fulgte en fantastisk flot dirigentklokke, som vi håber at høre i fremtiden.
 
Det var tid til at fanen kunne rulles ind igen, og det foregik til B.S. Ingemanns ”Vift stolt på Kodans bølge”. Den højtidelige del af aftenen var slut, og man rejste sig og fandt en plads.
 
Bordene var smukt pyntede med efterårets farver, og at der var så mange smukke toner var svært at forstå. Gruppe 5 havde lagt sig i selen og med hjælp af Elsebeth lykkedes det at få det hele til at klappe. Der var dejligt smørrebrød fra Anette i Herregårdscenteret og med drikkevarer fra Rema lykkedes det at få en rigtig dejlig aften.
 
Palle bød velkommen til eftergildehallen og især velkommen til harmonikaspilleren fra Ringe, Ole, der underholdt med spil til 4 gode sange: ”For spejdere findes ej grænser på jord”, ”Livstræet”, ”Sensommervise” og endelig ”Du som har tændt millioner af stjerner”.
Der blev fortalt om Good Turn mærkerne. Solskinskassen, der midlertidigt passes af Marie, blev sendt rundt, og bogen, hvor deltagernes navne noteres, vandrede ligeledes.
 
Tak til gruppen for et veltilrettelagt arrangement og tak til Faaborg sejlklub for lån af de udmærkede lokaler. Jytte sluttede aftenen og så var der frit samvær, der varede en rum tid!!
Kirsten R.


28. september 2015
Borgermøde i Pipstorn Skov.
Mandag d. 28. september mødtes ca. 35 mennesker fra omkring 12 foreninger og nogle private brugere af skoven på p-pladsen v. Lucienhøj, hvor der blev serveret kaffe og småkager, medens vi fik en kort introduktion om nye muligheder for rekreative ophold i naturen nærmere Pipstorn Skov.

Faaborg-Midtfyn kommune, Holstenhuus og Dansk Skovforening har lavet en 10-årig aftale for brugen af skoven. 5 fonde støtter op om projektet omkring en brugerdreven skov, og det kommende år sker der en masse i skoven. Den udvidede rekreative brug af skoven skal understøttes af nye faciliteter og aktiviteter til gavn for både lokale, borgere i kommunen og turister.
Alice forklarer mulighederne på kortet

Man er i gang med at lave en plan for, hvordan den ”nye” Pipstorn Skov skal understøtte mere udeaktivitet.For at gøre Pipstorn Skov så attraktiv som muligt, vil man meget gerne i dialog med nuværende og kommende brugere om ideer og ønsker til faciliteter og aktiviteter.
 
Efter introduktionen gik vi alle en tur rundt i skoven, og talte om de muligheder der var for bla. mountainbikes, ridning, bedre adgang til de forskellige dysser/gravpladser, trampestier og meget mere.  Efter skovtur, mødtes vi i Katterød Forsamlingshus til sandwich, sodavand og kaffe. Her blev vi inddelt i grupper, (workshops) hvor man kom med de forslag, som var relevante for den enkelte. Der var ivrig aktivitet, og alle de gode ideer blev skrevet ned, så projektkoordinator Alice Rasmussen kunne få dem med hjem til videre bearbejdning.
En rigtig vellykket aften, hvor der kom mange og velunderbyggede ideer på bordet.
 
Vi var 4 fra Sct. Georgs Gildet.
 
Erik
 
Naturens dag i Pipstornskoven.
Søndag, den 13. september var det naturens dag, den blev blandt andet afviklet i Pipstornskov. Alice Rasmussen, der stod for projektet, havde lagt alle aktiviteterne ud i skoven, da vi ankom kl. 9,30. Vi skulle stå, hvor alle startede fra, og så var det bare at håbe på, at der ville komme nogle mennesker. Vejret var desværre ikke med os, det regnede meget, så alt blev temmelig vådt. 

Efter et stykke tid kom der flere børnefamilier, godt klædt på med regntøj. Humøret fejlede ikke noget, alle syntes, det var sjovt at komme ud på de forskellige opgaver, og så komme tilbage og få et klistermærke som bevis på, at de havde udført opgaven, og gerne ville have en ny opgave, så de kunne samle nogle flere mærker.

Drejehjulet sendte børnene ud til 14 forskellige aktiviteter.

Man kunne f.eks. springe langt med dyrene - altså se, om man kunne hoppe helt ud til de opstillede billeder af forskellige dyr med gode hoppeevner.

Man skulle også følge et reb med bind for øjnene og mærke på naturting med bind for øjnene. Ellers var der sanseoplevelser som at hælde blade ned over sig eller trille ned af bakken.

Alice havde tænkt på alt, selv forplejning til os poster blev bragt ud. Det var bare meget kedeligt, at gildet kun kunne stille med 3 personer.
Med Gildehilsen
Vibeke
Rynkeby
10. september 2015

Kæmperobotter har erstattet mange ansatte
Torsdag den 10. september mødtes Faaborg- og Ringegildebrødre ved Rynkeby Foods i Ringe, hvor Ole Jespersen tog imod. Ole J. havde været i firmaet i mere end 40 år, så han gav en spændende introduktion i firmaets historie, som faktisk gik mere end 60 år  tilbage, hvor der havde været både margarinefabrik og ægpakkeri, inden fabrikken gik over til at presse frugt.  I mange år hed firmaet Ripella, derefter Rimi, blev overtaget af MD, konkurrerede med Dagmar Andreasen i Rynkeby, så da der skulle udvides stort, var der tvivl, om fabrikken skulle ligge i Rynkeby eller i Ringe.
 
Godt vand er hovedingrediensen i  juice, så Ringe har bedre og  rigeligere vand, derfor blev det Ringe, og nu ejes fabrikken fuldstændigt af Arla.
 
Der er godt 200 ansatte, 4 kæmperobotter har erstattet mange ansatte, men for de nuværende ansatte bliver der gjort rigtigt meget, for at de skal være glade for deres arbejdsplads.   Alle råvarer kommer fra udlandet, Polen, Florida, Brasilien, selv sukker kommer fra Tyskland  - den eneste danske råvare er en smule salt fra Mariager fjord. Alle råvarer kommer i form af koncentrat, som så bliver fortyndet med vand. En stor del af produktionen bliver solgt til Sverige, en del til Norge og Finland.
 
Alle de danske juicer vi møder i supermarkederne er fra Rynkeby, også discountvarerne som f.eks. Rema juice.  Smagen er lidt anderledes, fordi det er koncentrat fra mellemøsten, næringsværdien og kvalitetskontrol er det samme,
 
Efter mange interessante oplysninger blev vi forvandlede til omvandrende sygehuspersonale, og så kom en spændende “guided” rundtur på den store fabrik. Vi blev mere og mere forbløffede ved at se teknikken, som bare kunne næsten alt selv, vi mødte kun 3-4 ansatte, og vi kom rundt til alle led i de store bygninger, medens Ole J. utrætteligt fortalte og forklarede. Efter halvanden time og ligeså mange kilometer var der kaffe med kringle og lagkage i mødelokalet, og så var der frit slag for spørgsmål.
 
Fabrikken kører rigtigt godt – sidste år gav et overskud på 73 millioner. Det er meget nemt at få kvaliceret arbejdskraft,  men på grund af teknologien er der skåret meget kraftigt på arbejdskraft i produktionen – til gengæld er der stor stigning i administration.  Fabrikken fyrer med gas, og hvis energien svigter, er der et nødstrømsanlæg, men alligevel kan et kraftigt tordenvejr give meget store problemer, da produktionen ikke kan tåle at være afbrudt ret længe, før alt skal rengøres utroligt grundigt.
 
Det berømte “Team Rynkeby” startede for 14 år siden ved firmaets julefrokost, hvor det høje humør fik en deltager til at sige, “Jamen, vi ses da i Paris næste år” – og så startede det hele med træningsture, betingelsen for at kunne komme med var, at man kunne klare en dagstur på 200 km!  Formålet med turen var klart. Der skulle skaffes midler til at glæde de mange børn med kræft, og det lykkedes til fulde.  Succesen er enorm – nu er 38 hold tilknyttet Team Rynkeby.  Det oprindelige danske hold er nu delt  i 2 hold med  30 på hvert. Ole Jespersen var en af initiativtagerne for 14 år siden og har kørt turen hvert år siden
 
Der var fortsat mange gode spørgsmål og svar, men alt får jo en ende, så Ringe-gildet takkede for en flot aften, og så fik hver deltager en flot pose med 5 kg blandet juice – en fin gildeaften var til ende og Faaborggildet kunne starte limousinerne og finde hjem igen. 
Gildehilsen
Inger B.

 Åbent Friluftsgilde
11. august 2015
 
Åben gildehal i spejderhytten i Moseparken
En ualmindelig skøn aften med sol, meget lidt vind og forventningsfulde gildebrødre fra såvel Odense 4. som Faaborg Gildet havde sat hinanden stævne i Moseparken.
Stolene var sat op, højbordet var klar, fanen ventede og gildemester Jytte Madsen startede med at byde velkommen til denne smukke aften.
”Der er ingen ting, der maner” blev sunget, mens fanen blev rullet ud. 
Det var i aften en helt speciel aften, idet gildebror Jørgen Skovsby skulle overflyttes til Faaborg Gildet. Han blev fulgt rigtig godt på vej af en stor flok gildebrødre fra 4. Odense. Jørgen var flyttet til Jordløse, og derfor var det en helt naturlig sag for ham nu at blive en del af Faaborg Gildet. Gildemesteren bød Jørgen hjertelig velkommen i vort Gilde og ønskede, at han ville befinde sig godt her.
 Så var det tid til endnu en sang, og det blev ”En gammel spejder”, der lød rigtig godt i den smukke sommeraften. Gildemestertalen handlede om træer: egetræet, birketræet osv. Jytte kædede i sin tale mange minder fra sin barndom og ungdom. Selvfølgelig måtte vi synge ”I skovens dybe stille ro”.
 Jørgen holdt herefter 5 min. Sct. Georg, hvor han fortalte lidt om sig selv, om mødet som forældre i sin søn Henriks spejdertrop i 6. Odense, Fruens Bøge. Hans oplevelser i gruppestyrelsen, og alle de gode oplevelser han havde haft på sommerlejrene, ikke mindst i trafikudvalget. Det endte med, at han blev medlem af 4. gilde, Odense, hvor han var medlem i 20 gode år. Nu føler han tiden er inde til at blive medlem af det lokale gilde, Faaborg Gildet, og Jørgen takkede for modtagelsen her i aften.
 I eftergildehallen spiste vi vore medbragte klemmer, der strakte sig fra pitabrød, en dejlig salatskål, en god rejemad til frikadeller og kartoffelsalat. Mange flere dejlige ”madder” satte stemningen i vejret. Flere havde ordet, og det var selvfølgelig med stor tak til Jørgen Skovsby, at der blev uddelt en vingave og at de gode ord flød fra gildebrødre, der nu måtte undvære ham.
 Vores egen gildebroder, Elsebeth, fortalte om den store oplevelse det var, at være inviteret til Folkemødet på Bornholm. Det havde været utroligt spændende at være med til. Gitte fortalte om mødet med flygtninge i Egebjerghytten. Det havde også været noget af en oplevelse.
 Gruppe 3 havde sørget godt for os med hensyn til den søde tand. Der var alskens lækkerier og the og kaffe. Det eneste der manglede denne aften var nogle flere gode bålsange! Men lige pludselig var det blevet mørkt, og øjnene kunne ikke fange bogstaverne i sangbogen. Til gengæld havde der været så mange gode indslag, så de bålsange tager vi en anden gang!
Kirsten R. 

Kræmmermarked 
18. juli 2015
 
Kræmmermarked på en dejlig sommerlørdag
Alle sejl var sat til, da Gildet holdt sit årlige kræmmermarked på Torvet i Faaborg. Solen skinnede så dejligt. De smukkeste blomsterkummer kransede markedet, tingene var flot sat op på borde, så kunderne rigtig kunne se dem.

Medlemmer af Sct. Georgs Gildet havde de nye forklæder på, så ingen var i tvivl om, hvem, der var hvem. 15 gildebrødre havde sagt ja til at tage en tørn med salget af de mange flotte og pæne ting, der var sat frem på bordene, og salget gik godt i de 4 timer, der var stillet til rådighed.

Musikken manglede heller ikke i år, så mens der var god gang i Shopping Faaborgs Hawkey & Hoe fik folk pengepungen frem, og mange drog fra markedet med gode sager, krydderurter, blomster og grøntsager. Salget gik så godt, at der var et overskud på 3742,50 kr. til brug i gildets frivillige sociale arbejde.

Tak til alle, der har hjulpet med at samle tingene, stille op og sælge, og ikke mindst rydde væk. De tiloversblevne ting sendes videre først til Åstrup i uge 42 senere til spejderne i Vester Åby, der også kan tjene en skilling.
Kirsten R
Ældreudflugt 
14. juni 2015
 
En pragtfuld søndag eftermiddag 
Solen skinnede, der var lidt luft i håret, og humøret var helt i top, da 20 ældre fåborggensere af Sct. Georgs Gildet blev inviteret ud på en køretur med udsigt til den skønneste natur, man kan tænke sig, nemlig de smukke sydfynske bakkede, træbeklædte og snoede veje. Turen gik til Fjællebroen Havn, videre over Ulbølle, Hundstrup, langs de smukke søer Brændegårdssø og Arreskovsø. Herfra over Gl. og Ny Stenderup, gennem Gammelskov til Svanninge Kirke og op forbi golfbanen.

Efter denne gode, lange køretur, hvor man nød naturen og fik en snak om, hvor den og den boede, endte det med et flot dækket kaffebord på Restaurant Skovlyst. 

Der skulle synges sommersange, og minsandten om ikke ”tjeneren” satte sig til klaveret og spillede til sangene. Boller og lækker lagkage manglede ikke, og da Hartvig Fritzen rejste sig for at læse en rigtig god historie af Villy Breinholt, så var hele dagen reddet.

 
De ældre kom hjem igen, og forsikrede hinanden om, at de også næste år skulle med på tur med Sct. Georgs Gildet.
Kirsten R. 

Nattergaletur 
10. juni 2015

Drog glade afsted på årets Nattergaletur
28 gildebrødre og ledsagere  på sommerens første dejlige sommeraften.  Alene turen gennem landsbyer og store landskaber, som var så friske og grønne, var en stor fornøjelse.
 
Traveturen startede ved den dejlige hytte Lærkedal og gik ad den skønneste sti gennem skoven, hvor der var masser af fuglesang.  Nogle mente at kunne høre en nattergal, terrænet var også til det med fugtig, dyb underskov. Chancen for at høre den var der i hvert fald, for den bliver ved med at synge til sidst i juni, så er ungerne flyvefærdige.
 
Nattergalen rejser sydpå allerede i august, den trækker om natten, så der er ikke mange, der ser flokken, der skal ud på en ufatteligt lang rejse til Sydøst Afrika.
 
H.C. Andersen gjorde nok den lille fugl så populær, fordi han skrev eventyret “Nattergalen” i  1853 – sikkert som en hyldest til “Den svenske nattergal” Jenny Lind, som han var dybt forelsket i.
 
Klik på nattergalen
Men da de glade vandrere nåede “Stoffers Oase”  kunne alle høre den garanterede nattergalesang (det var i hvert fald fuglesang, der kunne høres!) – efter en forfriskende pause gik turen videre forbi en smuk Rhododendronhave, og så var målet nået.
 
Kaffen og hjemmebagte kager ventede, og aftenen forløb med livlig snakken og et par dejlige sommersange, inden der blevet sagt farvel med  “Nu er jord og himmel stille”
 
Det var en dejlig sommergildeaften! 
Gruppe 2 og Seniorgruppen
Inger B

Nepal 
1. juni 2015
 
Hårde og kaotiske dage under jordskælvene i Nepal
Vi kender Elisabeth Knuth som en aktiv tropleder i Sund og Alpegruppen, der modtog en donation til gruppens sommertur til Schweitz i 2014 og som samarbejdspartner omkring bygning af indgangsportalen ved vores Julemarked. Hun inviterede os til et foredrag i spejderhytten om sin tur til Nepal i den periode, hvor det frygtelige jordskælv ramte landet. Hun ville gerne sige tak for opmærksomheden fra ”Solskinskassen” og for spejdersamarbejdet med et foredrag om turen. 
Elisabeth var oprindelig taget til Nepal på et højskoleophold gennem Mellemfolkelig Samvirke tæt på Katmandu. Under opholdet skulle ses nærmere på emnerne global medborger, kulturforståelse, globalisering, konflikthåndtering, lederskab, aktivisme og fattigdom og udvikling. 
På en tur op i bjergene, hvor der skulle udfordres fysisk med canyoning, hvor vi  rappeller ned af adskillige vandfald og på den måde bevæger os ned af et vandløb, begyndte terrænet/ bjergene pludselig den 25. april kl. 11.56 at ryste ligesom fra side til side, og det i medierne meget omtalte jordskælv ødelagde bygninger, veje, og sten væltede ned. 
Guiderne ledte gruppen til et andet plateau, hvor der var længere til de omkringliggende bjerge.  
Tre fra gruppen fik hjernerystelse på trods af, at vi alle bar hjelm. En fik slået en flig af den ene albue. Elisabeth var heldigvis uskadt, så hendes evne - formentlig optrænet gennem hendes spejdertid - til at tage ansvar og lederskab var der i høj grad brug for.
 Alle var bange, der var flere efterskælv og det var ikke muligt at komme i kontakt med omgivelserne med mobiltelefonerne. Da der ikke var udsigt til, at der kunne komme hjælp, fik man fat i nogle presenninger fra den nærliggende landsby og sat læ op i en form for shelters.
 Der gik 3 dage før guiderne af hensyn til efterskælv og jordskred turde starte nedstigningen. Man gik én på hver side af dem, der havde hjernerystelse.
 De fulgtes med nogle israelere, der havde forsikring. De blev mødt med et redningshold, der havde satellittelefon, så pårørende og andre endelig kunne få besked om, at de havde overlevet skælvene og ikke var alvorligt skadede.
 Det var et voldsomt syn, der mødte holdet på vejen ned mod Katmandu. Husene var ødelagt eller alvorligt beskadede, og der var en stemning, følelse af sorg og fortvivllelelse. Højskolen var opført forebyggende mod jordskælv, så der var alene røget lidt kalk af muren. Kursisterne turde ikke af hensyn til de fortsatte efterskælv sove indendørs, så de flyttede udendørs om natten.
 Højskoleopholdet skulle egentlig være fortsat i Indien, men de fleste danskere havde ikke overskud eller mod på en rejse direkte videre til Indien. De ville gerne hjem til deres pårørende for at få bearbejdet den voldsomme hændelse.
Alle tilhørere blev meget berørt af situationen og var meget duperet over Elisabeth personlige fortællinger om den yderst farlige og alvorlige situation, hun havde været midt i. Risikoen for eget liv ved jordskælvene og de medfølgende jordskred samt de ødelæggelser, der var resultatet for den arme befolkning.
 Det var ikke svært at få sedler i den omvandrende bøsse til Elisabeths højskoleopholdsprojekt gennem organisationen Action Aid i Nepal, der støtter ekstra udsatte efter jordskælvene.
 
Palle 

Sct. Georgsgildehal 
23. april 2015
Sct. Georgs Gildehal og lysegrønne bøgegrene
Det forekommer kun ganske, ganske kort tid hvert år: En skov fuld af nyudsprungne, lysende grønne bøgetræer med et væld af anemoner og lærkesporer i skovbunden. Dette korte øjeblik blev fanget ind, og bordene i salen stod med grønne duge, servietter i en lidt lettere grøn tone og de nyudsprungne bøgegrene og anemonerne i krukker på bordene. Sct. Georg og dragen hang og pyntede på bøgegrenene. Smukt var det!!
Gildebrødre, 37 i alt, tog plads i den store sal. Gildemesteren bød velkommen, og fanen blev rullet ud af den nye faneherold, Sven Bredmose.
 
To gildebrødre, Erika Bløcher og Elsebeth Glasdam, svarede på væbnerspørgsmål og aflagde herefter væbnerløfte til gildemesteren.
Der var tre jubilarer, der skulle hyldes i aften. De fik nogle pæne ord med på vejen. Det var to 25 årsjubilarer, Vibeke og Erik Bargsteen, samt endnu en 25 årsjubilar, Hartvig Fritzen. Alle fik de stor tak for det arbejde, de lægger i gildet.
Denne aften var det selvfølgelig Sct. Georg og dragen, der prægede gildemestertalen (klik her).
Traditionen tro, når det er Sct. Georgs Gildehal blev oplæst et Sct. Georgsbudskab. Årets budskab var fra Dalia Urzaite, International Sekretær, Litauen. Det blev oplæst af Lene Walter Nielsen og handlede om ordet at ”inspirere”, der kommer fra Latin og betyder at ”puste liv i” – hvad puster liv i os? Vi sluttede broderkæde med venstre arm over højre om højbordet og aflagde sammen gildeløftet.
 
Bent Ravn, den afgående gildeskatmester førte den nyvalgte skatmester, Vibeke Bargsteen, frem for højbordet, hvor Vibeke aflagde sit løfte og indtog sin plads.
Birgitte Møller læste gildeloven op. Vi sluttede af med faneindrulning og gik derefter ud af salen efter slag i gulvet af den nye dørherold, Inger Birkemose.
I eftergildehallen trakterede Gruppe 1 med smørrebrød, og der var sange fra et sangblad med 4 gode nye sange af Lis Kirsten dam fra Præstøgildet.
4 spejdere fra KFUM spejderne i Nr. Lyndelse var mødt op. De deltog i spisningen af smørrebrød og Jytte Madsen overrakte dem en check på 2500 kr. til hjælp til en spejderlejr i Tjekkiet. Donationen skal bruges til kogeblus, da der skal overnattes på campingplads, hvor der ikke må tændes bål. Det var nogle glade spejdere, der tog afsked med gildebrødrene.
Jytte takkede den arrangerende gruppe for et godt møde, og opfordrede til at blive siddende og snakke, selv om klokken var blevet mange.
Kirsten R.
 Gildeting 
12. marts 2015
 
 Spejderudvalget overlevede
Traditionen tro startede vi med gule ærter med masser af gulerødder og mindre af porrer. Det var dog en herlig ret med medisterpølse og skinke. Bordene var pyntet med nyudsprungne påskeliljer, og det var en dejlig forårsstemning, der bredte sig, da vi startede med Elna Kiersgaards sang At række hinanden hånden. Snakken gik livligt, mens de gule ærter blev spist, og inden vi sluttede denne del af aftenen sang vi Mødes og skilles er livets lov. Denne sang sluttede med ordene Gildebrødre, venner, tak for i kvæld! Nå helt slut var det dog ikke, og vi bevægede os op i salen, hvor bordene var sat i en stor firkant og hvor kaffen og småkagerne stod klar.
Hartvig Fritzen blev igen i år valgt til dirigent og Per Frank til protokolfører. Dirigenten konstaterede, at gildetinget var rettidigt indkaldt. Igen i år blev Lene Walther og Erik Bargsteen valgt til stemmetællere, men der blev ikke brug for dem. 31 stemmeberettigede deltog i gildetinget.
Gildemester Jytte Madsen glædede sig i beretningen over de mange aktiviteter, der havde været i løbet af året. Hun var meget tilfreds med forløbet, hvilket fremgik af hendes mange superlativer. Alle gildehaller blev nævnt, Nattergaletur til Nab, Ældreudflugt til Helnæs, Kræmmermarked på torvet, Friluftsgildehal til Bittenhus, tur til Ladbyskibet, Besøg på Syddansk Universitet Robotlab sammen med Ringegildet, venskabsgildehal i Ringe, fortælling om spejdernes tur til Schweiz, Fellowshipaftenen med Ringegildet, Fredslyset hentes i Odense, julemarked i Herregårdscentret med indgangsportal lavet af SUND OG ALPEGRUPPEN – FAABORG. Igen i år var det et år med mange gode aktiviteter. Beretningen blev godkendt med akklamation.
Bent Ravn forelagde regnskabet og budgettet med uændret kontingent 400 kr. pr. halvår. Både regnskab og budget blev godkendt med akklamation.
Herefter fulgte gruppernes beretning om deres arbejde. Næsten alle grupper havde haft et godt år med stor aktivitet, og det var dejligt at høre om, så forskellige emner, man havde arbejdet med. Spejderudvalget havde ikke fået gang i arbejdet, så det blev nævnt, at udvalg, der ikke arbejdede, burde nedlægges. Udvalget overlevede dog med delvis ny besætning.
Der var nyvalg af Vibeke Bargsteen som gildeskatmester samt Inger Birkemose som dørherold, Sven Bredmose som faneherold, Bodil Nielsen som revisor, Bent Ravn som revisorsuppleant, Bodil Nielsen til ”Solskinskassen”, Gitte Møller til ”Frimærkekassen”, Bodil Nielsen, Palle Røssel og Per Frank til ”Spejderudvalget”. Sidstnævnte udvalg kan supplere sig med andre efter behov.
Palle

 Siriuspatruljen 
3. februar 2015
Facebook klik her
  
 Det blev et tilløbsstykke
Denne vinters foredrag var et lysbilledforedrag af det tidligere medlem af Siriuspatruljen Helge Nordholt - nu boende på Bjørnø.
Efter velkomst af gildemesteren startede han med at orientere om Siriuspatruljens eksistensberettigelse og organisation:
Sirius-patruljen er Danmarks militære tilstedeværelse i den ubeboede nationalpark, der dækker hele Nordøstgrønland. Patruljen er en lille dansk militær specialenhed underlagt Søværnet, der patruljerer med hundeslæde i Nordøstgrønland. Formålet er at håndhæve dansk suverænitet og overvåge den 16.000 km ubeboede kyststrækning. Patruljen består af 12 mand og ca. 80 hunde.
Patruljen har politimyndighed og sørger derfor også for, at kontrollere ekspeditioner og anden tilstedeværelse i området. I 1933 bestemte Den Internationale Domstol i Haag, at Danmark skulle vise vilje og evne til at være tilstede i hele Nordøstgrønland, for at det kunne blive ved med at høre under det danske rigsfællesskab.
Vejrforholdene på Nordøstgrønland har stor betydning for vejerudviklingen i Europa, derfor har både nazityskland og Norge forsøgt at oprette stationer på kysten. Dette betyder, at Danmark i et eller andet omfang skal være til stede på kysten. Dette er Siriuspatruljens opgave.
Helge fortalte derefter om årets Cyklus for patruljen.

 • September/oktober Stationsarbejde og træningskørsel.
 • Juli - september 
  • Et nyt veluddannet Sirius-hold rejser op til Daneborg. Hjemme er bl. a. trænet -arktisk overlevelse (i Norge eller Grønland), skydning (med 10 mm glock og jagtriffel), sprængning, fjernkending, røgdykning, radiolære/kommunikation, førstehjælp, syning og afmontering af bomber.
  • Sommeren er en meget aktiv periode på Daneborg, hvor der arbejdes fra morgen til aften med bygningsvedligeholdelse, depotsejladser, depotudflyvninger, sæljagt og ikke at forglemme „skibsmikken“ - arbejdet omkring det årlige forsyningsskib. Sideløbende hermed er der de daglige rutiner som kokketørn, radiovagt, hundefodring og -træning, handytørn (daglig rengøring), vedligeholdelse af køretøjer, generatoreftersyn, og meget andet. Slædepatruljen Sirius sommerstation er bemandet i perioden medio juli til primo september. Normalt vil der være fem „fupper“, (personel ved Sirius), stationeret her hele sommeren. Arbejdsopgaverne er de samme som på Daneborg.
 • September - oktober 
  • Ultimo august rejser personellet, der ikke skal overvintre, hjem til Danmark. Nu er overvintringsholdet alene og slædeholdene enkadreres parvis (ældste- og yngstemand).
  • Slædegrejet fra forrige slædesæson bliver kontrolleret og udbedret/repareret, og hvert andet slædehold bygger en ny hundeslæde.
  • Slædehundene trænes med ”udtjente” slæder gennem hele sommeren og efteråret med særlig intensivering, når den første sne er faldet eller isen på Young Sund er tyk nok - normalt primo oktober.  
 • November - december 
  • I løbet af november forsvinder solen mod syd, og kommer først på himlen igen til februar.
  • Den 1. november er alle slædehold klar, og alle på nær et, kører over landbrækket og starter efterårsrejserne. Det tilbageblevne slædehold - gnisterne - har til opgave at passe stationen samt opretholde radiokontakt med slædehold samt øvrige myndigheder. Dette „gnisthold“ bliver afløst ultimo november af det andet „gnisthold“.
  • Efterårsrejserne forventes afsluttet 22. december. Vejr og føre tillader ikke altid, at alle slædehold er samlet på Daneborg juleaften, hvorfor juleaften godt kan blive udskudt.
 • Januar – forberedelse til slæderejserne
  • Starten af januar forløber med stationsarbejde. 
Forårsrejse – Del 1
 • 20. januar starter forårsrejserne. Den er ca. 800 km. lang, og varer ca. 5 uger. Turen har til formål at forberede slædeholdene - det være sig mænd og hunde - til nordturen.
Forårsrejse – Del 2
 • Hvert år bliver tre slædehold fløjet til nordkysten, hvorfra de via deres overvågningsrute bringer dem retur til Daneborg, en tur på ca. 2300 km.I løbet af denne tid, dækker slædepatruljen en stor del af kystlinien, og indenfor en periode af tre eller fire år vil patruljen have været igennem hele patruljeområdet.
 • Foråret er en fantastisk tid på den Grønlandske østkyst, dagene tager hurtigt til, og allerede omkring april/maj er der midnatssol. Det tilstræbes at slædeholdene kommer hjem før tøbruddet for alvor tager fat - primo juni.
 • Medio juni til medio juli 
  • Der fanges sæler til hundefoder. Der afrigges efter vinteren og slæderejserne.
  • Solen har nu fået så meget magt, at sneen smelter hurtigt. 
  • Nyt hold fupper til Slædepatruljen Sirius ankommer, og cyklusen kan så starte forfra.
  •  
Gildemesteren takkede Helge for et meget interessant foredrag.
 
Det blev en fantastisk aften. Ugeavisen og dagbladene havde givet en rigtig god foromtale. Vi måtte lukke for tilmeldingen, da 95 havde meldt sig (vi er normalt ca. 40 til et gildearrangement). Foredragsholderen – Helge – skabte en interessant og underholdende historie om hans deltagelse i Sirius patruljen. Alt i alt en meget vellykket aften.
Palle

Nytårsgildehal 
8. januar 2015
 
Nytåret 2015 skydes i gang.
En stor mængde festklædte gildebrødre mødtes, som vi plejer i Det gamle Bibliotek den 8. januar for at fejre nytåret.

Det blev en festlig gildehal, hvor aftenen startedes med faneudrulning til afsyngning af ”Fold dig ud du smukke fane”. Herefter fortalte Ulla Jakobsen om, hvad der fik hende til at ønske optagelse i Faaborg Gildet, og efter at hun havde modtaget gildenålen , var det Ellen Egemoses tur til at fortælle om, hvorfor hun søgte genoptagelse i gildet. Denne beretning afsluttedes ligeledes med, at Ellen fik overrakt gildenålen. Begge satte de deres navn i Gildeskråen og var nu fuldgyldige medlemmer af Sct. Georgs Gildet. Seancen sluttedes med, at vi alle sang ”Gildebroder er du blevet, du dit løfte givet har. Du med navn har underskrevet, at du er til arbejd klar.” 

Gildemestertale holdtes af Jytte Madsen.
Til Sct. Georgs Gildehallen vil Hartvig Fritzen få overrakt 25- årsnålen.
Lov og løfte blev oplæst, og Jytte læste et flot kort fra Sognepræst Henrik Nedergård, der takkede for bidraget til menighedsplejens julehjælp 2014..

Vi hørte på denne første Gildeaften i det nye år skøn musik af Mozart og vi kunne forlade gildehallen til den smukke sang ”I Danmark er jeg født”.

Eftergildehallen bar præg af, at det var nytår. Bordene var smukt pyntede af Gruppe 4, der havde sat bordbomber med serpentiner og smukke nytårsservietter på bordene. Menuen var dejlig skinke med grønlangkål og brunede kartofler plus lidt hvide til dem, der ville have det. Det var noget, der smagte alle!

Sange manglede heller ikke, og fra et flot sangblad kunne vi synge ”Livstræet”, ”Imellem venner falder tiden aldrig lang” og ”Du som har tændt millioner af stjerner”.

Aftenen blev krydret med tale til de to nye gildebrødre fra Marie, der vil komme til at savne dem i sin gruppe. Det er to piger med en masse gåpåmod og en masse nye ideer.
Jytte sagde tak til gruppen for deres del af aftenen og ønskede alle gildebrødre et rigtig Godt nytår !
er det atter jul igen – det la’r sig ikke skjule!!
Kirsten R.
Back to content | Back to main menu