Gruppe 1 - Sct Georgs Gildet i Faaborg

Go to content

Main menu:

Gruppe 1

Om gildet > Nyt fra grupperne > Grupper 2015/2017
Medlemmer

Kirsten Fuglsang
Bent Ravn
Birthe Ravn
Jytte H. Madsen
Ellen Egmose
Sven Bredmose
4. april 2017
Tirsdag den 4. april mødtes gruppe 1 til gruppemøde hos Birthe og Bent.
Før vi tog fat på vores faste emne skulle der ordnes tilmeldinger til arrangementerne i april. Vi fik klaret turen til Forsorgsmuseet i Svendborg og til Sct. Georgs Gildehallen.
Jubilæet i Egebjeghytten var også oppe og vende, men da det er et ”åben hus” arrangement krævede det ikke tilmelding, så det aftaler vi hen ad vejen.
Kirsten lagde ud med at fortælle om Medicinhaverne i Tranekær, som vi også skal besøge på turen. Haven er anlagt i 2010 som et projekt af Planteressourceforeningen Langeland og modtager EU tilskud. Den er hele tiden i udvikling og for nogle af gruppemedlemmerne vil det blive et gen-syn og en historie om, hvad der er sket i de efterfølgende år. Vi så billeder fra sidste tur, og det så meget spændende ud.
Ellen havde haft kontakt med Lejbøllegård. Historien om gården og dens beboere var ikke let tilgængelig men den sidste ejer var Jensine Marie Christensen. Enke og barnløs. Før hun døde i 1943, havde hun oprettet Frederik og Jensine Christensens stiftelse på Lejbøllegård. Denne stiftelse overgik i 1985 til Kong Frederik den 7.s stiftelse på Jægersborg. Hvad bygningerne/stiftelserne har været benyttet til efterfølgende bliver måske opklaret ved besøget, for gården er nu hjemsted for Bogbylangeland, som har sat sig det mål at føre den gamle storgård og tilhørende mølle tilbage til sit oprindelige udseende.
Bogbylangeland er en almennyttig forening, hvis overskud går til kunst- og kulturlivet på Langeland. Overskuddet skaffes bl.a. ved bogsalg fra det store bibliotek, genbrugsmarkeder, kunstudstillinger og fremvisning for besøgende. Og her får vi forhåbentlig hele historien.
Det var tidspunktet at fastsætte datoen for vores sommerudflugt i maj måned.
Inden turen holder vi et nyt gruppemøde hos Kirsten den 9. maj og planlægger resten af turen. Vi har også talt om at kigge på souvenirmuseet, hvis vi kan nå mere.
Ellen
17. jamuar 2017
Tirsdag den   17. jan. holdt gruppe 1 årets første gruppemøde. Et nyt år er startet og vi   går igen mod lysere og længere dage. Så med fornyet energi tog vi fat på   planlægningen af den kommende foredragsaften den 7. februar. Annonceringen   var allerede klar til både avisen og bladet, og arbejdsopgaverne blev hurtigt   fordelt. Indbydelsen og tilmelding til en spændende aften følger snarest.
  
  
Vores nye   emne ”Langeland” kom på bordet. Vi har udset os mål på Nordlangeland, som vi   skal udforske på den kommende sommerudflugt. Men inden skal vi vide mere om   målet, og de enkelte emner har vi fordelt mellem os til næste møde. Jeg er   sikker på, vi får en god sommerudflugt, før vi skal skifte gruppe.
  
  
Næste møde   blev aftalt til den 20. februar.
  
Med hilsen og ønske om et godt nyt år til alle fra   gruppe 1.
  
Ellen
8.december 2016
         
Julemøde
  
Torsdag den   8. dec. holdt gruppe 1 gruppemøde hos Jytte i Håstrup. Tyk tåge lå over   landevejen det meste af vejen, og med Svend ved rettet, sneg vi os stille men   sikkert derud af. Heldigvis lettede tågen så meget, at vi kunne beundre   juleudsmykningen og de mange flotte træer med lys langs landevejen. Vores   sammenbragte julefrokost havde vi bag i bilen og Jytte  og jeg kan kun sige vi havde et godt møde og nød julehyggen i Jyttes stue.
  
Men vi fik   også talt om andet end æbleflæsk og småkager. Gruppen skal arrangere det   næste foredrag i februar med Henrik Justesen. Det kommer der mere om senere.
  
Kirsten fik   fuld tilmelding til julearrangementet i gildet og vi fik set på mulige   udflugtsmål til vores næste sommerudflugt til Nordlangeland. Når alle har   tænkt og set på mulighederne på nettet, snakker vi om det til næ-ste møde.   Langeland er foreløbig blevet vores nye emne med alt hvad øen kan byde på.
  
Næste møde er   hos Ellen i januar.
  
Hermed de   bedste julehilsner fra gruppe 1.
13. oktober 2016
         
Den 13.   oktober holdt gruppe 1 gruppemøde hos Birthe og Bent.
  
  
Birthe havde   haft fødselsdag og vi fik lov til at fejre hende over et dejligt måltid og et   glas. Tak for det.
  
  
Gruppen har   endnu ikke valgt et nyt emne, så over kaffen fik vi hurtigt klaret   tilmeldinger til Fellowship Hallen og tilmeldinger til foredraget den   15.november.
  
  
Julemarkedsgruppen   har ønsket, at gaver til Julemarkedet skal afleveres til gruppeformanden   senest den 20. november. Vi håber på et godt overskud, som overdrages til   præsternes julehjælp. De står for uddelingen af den tiltrængte hjælp.
  
  
Næste møde   holdes den 8. november hos Kirsten. Her skal vi afslutte vores emne om   religion og finde vores næste emne. Og så skal vi fordele de kolonariske   opgaver til gruppens julemøde.
  
  
Med hilsen
  
Ellen
  
13. September 2016
         
Gruppe 1   samledes til gruppemøde i Jyttes dejlige have den 13. september. Vi startede   med den obligatoriske opgave om ”samtalespillet”. Først med en forsigtig   evaluering af formålet med opgaven, men efterhånden som vi fik taget huld på   de 6 spørgsmål kom både samtalen og synspunkterne i spild. Besvarelsen skal   fremlægges på gruppeledernes næste møde den 6. oktober.
  
  
Tusmørket og   duggen tvang os til sidst indendørs, hvor vi fik ordnet de sidste   tilmeldinger til besøget i Jernalderlandsbyen den 18. oktober. Jytte kunne   også fortælle, at Distriktsgildehallen i 2017 skal arrangeres og afholdes i   Faaborg.
  
  
Næste møde   holder vi hos Bent og Birthe den 13. oktober.
  
  
Og så lidt om vores dejlige sommerudflugt til Langeland den 21. august.
  
  
Bent havde   lavet et stort forarbejde og planlagt en spændende tur for os. Vi blev dog   enige om at afkorte turen så meget, at vi var sikre på at kunne nå hjem til   håndboldkampen om OL-guldet. Vi kørte mod Gustav på Sydlangeland, hvor vi nød   den medbragte formiddagskaffe og solen, bænket næsten i strandkanten. Det   indbød også til en tur langs stranden, der er en af de mest stenrige på øen.   Der blev kigget på fugle og samlet flotte strandsten, og på vejen derfra var   vi heldige at støde på en flok vilde heste.
  
  
På Langeland   har man valgt at anvende de nedlagte transformerstationer til åbne, skiftende   kunstudstillinger. Bent havde planlagt køreturen, så vi fik lejlighed til at   stoppe ved et par af dem. En oplevelse i sig selv, at gå på kunstudstilling   midt i naturen. Omgivet af brombærhegn, der bugnede af søde, modne brombær.   Ulm ….
  
  
Kirsten havde   bestilt plads til os på Kædeby Cafeen, der er indrettet i en del af den gamle   stationsbygning. Her serveres store portioner på store tallerkener. Den dag   var betjeningen også lidt ud over det sædvanlige. En syngende tjener, der med   en flot baryton leverede samtlige vers af ”I skovens dybe stille ro”. Kun til   ære for os.  Meget mætte kunne vi fortsætte turen til   Langelandsfortet og minderne om den kolde krig. Et stort museum, der breder   sig ud over et stort areal med flyvemaskiner og minestrygere i hangarer og   med kanonstillinger, der i vores levetid, har været klar til brug, hvis det   skulle blive nødvendigt. Et besøg i ubåden var spændende, men også   klaustrofobisk. Vi fik en eftertænksom fornemmelse af, hvor nemt, det hele   kunne være gået galt og hvor tæt det var på. Ikke noget vi spekulerede over,   da vi levede med det. For langelænderne var det en militær arbejdsplads, der   i vores hverdag mest betød adgang forbudt. I dag ved vi lidt mere om, hvor   stor betydning deres observationer havde for verdensfreden på det tidspunkt.   -------
  
  
En kraftig   regnbyge fik os til at søge læ på et tidspunkt, men godt trætte kunne vi   sætte næsen hjemad. Tids nok til at se den spændende kamp, da   håndbolddrengene vandt deres guldmedaljer i OL finalen.   En rigtig   dejlig tur. Sol, strand, smuk natur, kunst og god mad. Og til sidst spænding   og guld. Bedre kan det ikke gøres. Tak til Bent og Birthe for planlægning og   dejlig kage. Som gruppe kan vi nå en udflugt mere til næste år. Måske kan vi   snuppe den del, vi ikke nåede i år.                   
  
Ellen
1. august 2016
         
Den 1.august   holdt gruppe 1 møde hos Sven. Primært skulle vi arrangere årets   friluftgildehal. Inden måtte vi have styr på tilmeldinger til udflugten til   keramikmusseet i Middelfart og Jytte fortalte lidt om et støtteprojekt på   Haiti. Et internationalt Sct. Georg projekt, der efter en naturkatastrofe i   2010, skal give en hånd til spejdere, børneinstitutioner og skoler.
  
  
Omkring   kaffebordet fik vi lagt planer for gruppens sommertur.
  
Den 21.   august kører vi til Langeland med formiddagskaffen i kurven og Bent og Birthe   som vejvisere. Vi glæder os alle til turen og det gode selskab og har   planlagt at spise frokosten sammen inden vi kører hjemad igen.
  
  
Friluftgildehallen   var arrangeret til den 16. august i Trente Mølle. 32 mødte op med medbragt   mad og godt humør. Vi startede med at spise vores medbragte mad og snakken   gik livligt mens vi blev mætte.  Herefter blev gildehallen åbnet.
  
  
Som   indledning havde gildemesteren filosoferet over ”det gamle lindetræs liv” og   dets plads i naturens spisekammer.
  
  
Stoffers minde   blev æret med en tanke og stilhed.
  
  
Ulla blev   genoptaget i gildet og efter 5 minutters Sct. Georg afsluttede Gitte sin   opfordring til at støtte det internationale gildearbejde på Haiti.   Interesserede kunne købe en nål og på den måde give sin støtte til   indsamlingen.
  
  
Gildehallen   blev afsluttet og gruppens medbragte kager (store som små) og kaffe blev   serveret udendørs mens bålet blev tændt.
  
  
En hyggelig   aften i det skønne sensommervejr….. Vi beklager kun, at kaffen ikke rakte   langt nok.
  
Og skal vi   have det hele med, så var det fuldmåne, da vi kørte hjem              
  
  
Tak til de   fremmødte for deres bidrag til en god aften med sang og hygge om bålet.
  
  
Gruppens   næste møde er endnu ikke aftalt, men vi vender tilbage efter vores   sommerudflugt og næste møde, hvor vi også skal finde et nyt emne til   vinterens underholdning.
  
Gildehilsner fra gruppe 1/
  
Ellen
19. maj 2016
         
Gruppe 1 var   samlet hos Ellen den 19. maj.
  
  
Da gruppen   skal stå for friluftsgildet i august, blev det planlagte møde i juni rykket   til august måned.
  
  
Gruppeformanden   skriver indbydelsen til bladet.
  
  
Jytte gjorde   opmærksom på, at programmet for det kommende år denne gang bliver afleveret   hos gruppeformændene, som så skal sørge for den videre fordeling.
  
  
Det var de få   praktiske ting, vi havde på programmet og vi kunne herefter fortsætte med   vores emne om religion. Vi afslutter emnet med kristendom og jødedom.
  
  
Ellen havde   gravet i kristendommens opståen og udvikling. Hvordan kristendom som vi   kender den i dag sandsynligvis er en udlægning af gnosticismen, der var en   udbredt trosretning i middelhavsområdet og centralasien århundrede før vor   tidsregning.
  
  
Gnosis er   græsk og betyder erkendelse, og det var kernen i gnosticisterne og   Kainitternes tro, som kun dyrkede sjælen og åndens verden. Det fysi-ske   legeme var kun en nødvendighed for sjælevandringen og sjælens ophold i denne   verden. Men de havde en hemmelig overlevering om en frelsende sjæl, der   skulle stige ned i lyset og tage bo i et menneske på jorden.
  
  
Den profeti   blev kristendommens start. Men uden den sjælelige version. Gnosticisterne så   Jesus som et medie for deres egen frelsers komme og i begyndelsen var   grænserne flydende mellem de to trosretninger indtil de udviklede sig til den   sammenfletning vi har kendskab til i dag. Men gno-sticismen afviste   skabelsesberetningen og kristendommen afviste sjæle-vandringen. Miraklernes   tid var startet.
  
  
Den   gnosticistiske tro uddøde ikke i sin oprindelige form, men fortsatte hos   landbefolkningen i afsides områder mange århundrede efter. Den dukker stadig   op med mellemrum. Vi betegner den som Østens Mystik eller vi kalder den for   nyreligiøs.
  
  
Det er   historisk korrekt, at jøderne gjorde oprør og flygtede fra deres fangenskab   hos egypterne efter at have dræbt arvingen til faraoens rige. I 1945 fandt   man ved en udgravning i Nak Hammadi i Egypten en større samling af   gnosticismens tekster, skrevet på koptisk, der bekræftede de religiøse   filosofier og de historiske begivenheder.
  
Ellen
12. april 2006
         
Gruppe 1 var   samlet hos Kirsten til gruppemøde den 12. april.
  
  
Vi fik   hurtigt de mere praktiske ting ordnet. Fælles tilmelding til Sct. Georgs   Gildehal og Jytte fik klaret tilmeldinger til Fyns Distrikts I-dag den 1.maj.
  
Da der kun er   2 gruppemøder tilbage inden sommerpausen, blev begge møder fastlagt.
  
  
Herefter gik   vi i gang med vores emne. Jytte fortalte om Mormonerne. En sekt, der   udspringer af Kristendommen. Men med store afvigelser.
  
  
Mormonerne er   medlemmer af Jesus Kristus Kirke af sidste dages Hel-lige. Ca. 14,5 millioner   mennesker på verdensplan bekender sig til denne tro, der som udgangspunkt   mener, at dette er den eneste sande fortolkning af Kristendommen. Bevægelsen   blev grundlagt i 1823 af Joseph Smith og nutidens mormoner har hovedkvarter i   Salt Lake City, hvor der afhol-des verdenskonferencer 2 gange om året.
  
Der findes   formodentlig kun ca. 80 mormoner i Danmark.
  
  
De tror og   lever ud fra Biblen og især ud fra 4 hellige skrifter, hvor Mormonernes bog   er den vigtigste. Men ligesom kristendommen er ”moderniseret” har Mormonernes   bog også fået tilskrevet nye moderniseringer. Den sidste har været en   anerkendelse af de homoseksuelle, der el-lers før var udstødte. En anden   vigtig ændring har været at den grundlæg-gende tro, at Lamanitterne, en   folkestamme fra Israel, skulle være forfæd-re til Amerikas indfødte – nu er   ændret til at de er blandt forfædrene til indianerne på kontinentet.
  
Mange kendte   mennesker fra skuespillere til præsidenter er og har været mormoner. Da en   mormon aldrig må tale om sin gavmildhed, kan det især for politikere give   problemer i vores demokratiske systemer, hvor åbenhed om privatliv og   privatøkonomi er et krav. I øjeblikket er det den republikanske   præsidentkandidat, Mitt Romney, der står for skud.
  
Med hilsen fra
  
Ellen
16. februar 2016
         
Der blev som   altid først delt gode og mindre gode nyheder da vi var bænket med et glas vin   og snacks. Vi fik overstået alle tilmeldingerne og af-talt kørsel til vores   arrangementer.
  
  
Herefter tog   vi fat på vores emne. Bent havde forberedt billeder fra deres rejse i Indien   og vi bevægede os gennem hindutempler, muslimske muskéer og statuer af   buddaer og de hinduistiske guder. Utrolig flotte udsmykninger alle steder.   Dejligt de ville dele deres ferie med os. Det gav inspiration til den   efterfølgende snak om den næsten uoverskuelige religion og livsfilosofi, som   hinduerne dyrker.
  
  
Vores næste   arrangement bliver et foredrag den 9. marts på Ringe bibliotek med Palle   præst.
  
Vi regner med   det giver anledning til en snak om den oplevelse, så vi afholder gruppemøde   dagen efter, den 10. marts.
  
Ellen
10. januar 2015
Den 10. december holdt vi vores julemøde i Sct. Georgs Gildet. det blev afholdt på Tømmergården i Faaborg. Første punkt på mødet var afstemning.

Der skulle stemmes om jubilæumsfest/nytårsgildehallen skulle finansieres af “skotøjsæsken”. Ved afstemningen sagde 29 ja - 4 nej og 3 var blanke.

Så var det tid til at julehygge, med god mad og hvad dertil hører.
Snakken gik lystig rundt omkring, nogle gange afløst af jule-sange. Pakkespil blev der også tid til, nok på en lidt anderledes og sjov måde.
Med gildehilsen
gr.1

2015
Gruppe 1 har holdt gruppemøde hos Margit. Hun fortalte om Buddha og hvordan buddhismen var opstået.
Og under hvilke principper en buddhist lever sit liv med meditation og en grundregel om ikke at måtte eje noget og aldrig at bede om noget. Det startede en god lang diskussion om forskellene mellem de enkelte religioner.

Det blev lidt sent, så kaffen blev næsten til natmad. Og vi gik ikke sultne hjem, for Margit serverede den helt store anretning.

Men der blev også tid til, at Kirsten fik samlet tilmeldinger til KFUM spejdernes møde og Jytte fik tilmeldinger til arrangementet for Fredslysets ankomst til Odense Domkirke.

Alle ville gerne hjælpe med julemarkedet den 4. og 5. december, og Kirsten har afleveret en deltagerplan.

Gildets julearrangement er også snart på plads og Jytte sørger for at få det annonceret i bladet.

Næste møde den 30. november hos Ellen.
Hilsen
Ellen

13. oktober 2015
Gruppe 1 har afholdt månedens gruppemøde den 13.oktober hos Kirsten.
Vi skulle beslutte os for et nyt emne og da der var sammenfaldende inte-resser for at udforske de store religioner, blev vores valg: De store trosret-ninger krydret med Nordisk Mytologi.
Et stort emne, der nok skal få gang i diskussionen og som vil tangere mange af de andre forslag, vi havde på bordet. Margit lægger ud med Budisme ved næste møde.
Stadig inspireret af vores besøg i Sasha Stupaen, blev vi enige om, at vi også skulle lære ”kunsten at meditere”. Det tager vi op sideløbende.
Kirsten fik tilsagn om fuldtalligt fremmøde ved Fellowship Day den 20. oktober.
Jytte fortalte lidt om gruppeledermødet og vi fik vendt de indledende for-beredelser til julearrangementet.
Herefter var ordet frit over kaffebordet til vi takkede af og hilste godnat.
Hilsen
Ellen
9. marts 2015
Gruppe 1 har holdt deres første gruppemøde. Den 5. august var vi samlet hos Birthe og Bent. En varm og solfyldt sommeraften.
Kirsten var stadig på ferie, men ellers var vi alle mødt op. Vi fik klaret tilmelding til friluftsgildehallen og var enige om at udsætte valg af gruppeleder til næste gang, vi var samlet.
Jytte præsenterede os for et spændende emne. På en privat grund i Vester Hæsinge ligger Sacha Stupa (et tempel). Vi besluttede os for at forsøge, om vi kunne komme på besøg og lære, hvad det egentlig handler om.
Og dermed er den nye gruppe kommet godt i gang. Jeg tror vi kan glæde os til 2 spændende år sammen og gode oplevelser forude.
Næste møde er hos Jytte den 15. september.
Hilsen
 Ellen
Back to content | Back to main menu